26 Temmuz 2012 Perşembe

Anaokulu , Kreş Açmak İsteyenlere Altın Tavsiyeler

  

 Kreş  & AnaokuluAçmak   için Bilinmesi Gerekenler

Uzun yıllardır anaokulu , kreş,  etüt merkezi ve rahabilitasyon merkezleri için anaokulu  malzemeleri, anaokulu mobilyaları , oyuncak, park oyuncakları  üreten,  pazarlayan ,tasarımını yapan  ve birçok anaokulu dekorasyonunu  , kurulumu yapan bir kişi  "firma " olarak  özel anaokulu  açacak kişilerin bu konuda oldukça sıkıntı çektiklerini gördük. Bu nedenle deneyimlerimizi aktarmak  istedik.  Burada anaokullarının kuruluşu ve işleyişi hakkında  anektodlar vermeye çalışacağız. Ancak aynı sektör içinde çalıştığımız öğretmenlerden , eğitimcilerden, işletmecilerden , yatırım sahiplerinden , velilerden, gelecek olumlu ve olumsuz eleştiriler bu sayfanın geliştirilmesi ve daha fazla kişiye yarar sağlanması  açısından oldukça önemli. Konu ile ilgilenen herkesin katkısını rica ediyoruz.

Konu ile ilgili olarak bizlere ;
www.anaokuluproje.com  (Ekonomik Anaokulu Malzemeleri online satış )

  Web adreslerinden  , info@anaokuluproje.com/ posta kutusundan,  +90 555 505 15 20 lı numaralı telefonlardan ulaşabilirsiniz. Lütfen bloğumuza  yorum yazmayı unutmayınız.
 Son zamanlarda bloğumuzu  ziyaret eden pek çok kişi anaokulu malzemeleri  ve mobilyaları için fiyatları ile ilgili bilgi sormaktalar.


   Bu yazı üzerinde devamlı üzerinde değişiklik yapılan ve  geliştirilen  bir makaledir.Bu nedenle içinde imla ve anlam hataları olması mümkündür.Şimdiden özür dileriz.Saygılarımızla.


                                                                                                                         Emre Gültekin

   Bu bloğu yayınlama başladığımız günden (2012- 2015 aralık) bu yana bu sayfayı ziyaret eden kişi sayısı 100,000  geçti. Bizleri değerli görüp  anaokulu kurulumu ile ilgili çözemedikleri sorunlarla danışan pek çok kişiden telefon , mail aldık. Elimizden geldiğince yol  göstermeye  çalıştık. Soruların önemli bir kısmı  anaokulu açma ile ilgili ,inşaat  hizmetleri , mevzuat danışmanlığı , kurulum ve iş takibi ile ilgili hizmet verip veremediğimizle  ilgili idi. Şuana kadar  özelikle M.E.B .S.H.E.Ç.E.K. mevzuatı ve okul öncesi eğitimi ilgili yeterli,  bilgi ve donanıma  sahip bir grup olmadığı için bu soruya verdiğimiz cevap olumsuz idi.
     Bu sorunları aşmak amacıyla firmamızla (Kreş market)  pek çoğu okul öncesi alanından gelen atmış  kadar eğitimcinin kurduğu "Eğitimde Kalite ve  Akreditasyon derneği" ( E.K.A.K. ) işbirliği ile anaokulu & kreş Kurulumu için  anahtar  teslim olacak şekilde anaokulu & kreş kurumu ve danışmanlık hizmeti yapmaya başladık. Hizmetlerimiz:
  • Belirli değilse anaokulu & kreş yerinin ve binasının seçimi.
  • Sıfırdan yapılacak binaların projelerinin çizilmesi ve  inşaatı ( isteğe bağlı ) yada mimari danışmanlık hizmeti
  • Tadilat yapılarak anaokulu  & kreş e döndürülecek binalarda tadilat işlemleri (isteğe bağlı) yada bölümleme için mimari danışmanlık hizmeti.
  • Anaokulu & Kreş donatımının  resmi prosedüre uygun hale getirilmesi amacıyla  iç ve dış  mekan anaokulu malzemelerinin  tespiti için danışmanlık  ve anaokulu malzemelerinin tedariği
  • M.E.B yada S.H.E.Ç.E.K  prosedürleri konusunda danışmanlık ve devlet daireleri ile ilgili iş takibi.
  • Mevcut değilse şirket  kurulumu .vergi dairesi ,ticaret odası ilgili işlemlerin takibi.
  • Okul öncesi eğitim kurumunuzun derneğin kuruluş amacı doğrultusunda  Avrupa Birliğinin gösterdiği standartlara  uygun hale getirilmesi  ve uygunluk  sertifikasının verilmesi.
  • Belediye iş yeri açma ruhsatının alınması  işlemlerinin takibi resmi işlemlerin takibi.
  • Personel seçimi. anaokulunun seçilen personele  hizmet içi eğitim verilmesi.
  • Kurunuzun işleyişi ile ilgili seminer programları ve okul öncesi eğitim kurumunun işletmeciye teslimi.
  • Anaokulu internet sitenizin kurulumu  ve bölgesel bazda seo çalışmalarının yapılması.(İsteğe bağlı)
     Size kalan hazır haldeki okul öncesi eğitim kurumuzun devralmak reklamını yapmak ve işletmeye başlamak.Konu ile ilgili internet sitemiz http://www.okulöncesi.com.tr  ziyaret edebilirsiniz.

1)Anaokulu & Kreş Açmak  "Nereden başlanır?"

  Malesef anaokulu işletmeciliğinin en sıkıntılı ve maliyetli zamanları kurum açmaya karar verdiğiniz an ile okul ruhsatınızı aldığınız an arasında geçen zamandır.Bu nedenle öncelikle okul öncesi eğitim sektöründe daha önce deneyiminiz yoksa deneyimli bir  anaokulu müdürü  edinmelisiniz. Müdürünüzün anaokulunuzun donatımı , ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak bildirimlerin , alınacak izinlerin ve diğer prosedürlerin takibi , eğitim sisteminizin ilke ve esaslarının belirlenmesi , tanıtım işlemlerinizin yürütülmesi ,alacağınız personelin  seçimi, misyon ve vizyonunuzun belirlenmesi, veli ilişkilerinizin düzenlemesi, kayıt işlemlerinizin yapılaması  konularında önemli katkıları olacaktır.
 
 Ayrıca müteşebbüslere kabus yaşatabilen  ruhsat alabilmeniz için gerekli müdürlük  diplomasını da edinmiş olursunuz. Hangi diplomaya sahip kişilerin müdürlük yapabileceği ile ilgili olarak aşağıda verdiğim linklerden mevzuatı inceleyiniz.
 
    Müdürünüz müşterileriniz olan velilere karşı sizi temsil edecek ,kurumunuzu tanıtacak, öğrenci kayıt sayınızı etkileyecek  en önemli unsurdur.Bu nedenle pedagoji alanında  deneyimli , deneyimini  veliler ile paylaşarak  gösterebilecek , veliye güven veren , güler yüzlü , gerektiğinde de otoriter olabilen ,giyim kuşamına dikkat eden , oluşabilecek olumsuz durumlarda çözüm üretebilecek ,insan ilişkileri güçlü birini bulmalısınız.

     Anaokulu olarak tefriş etmeyi düşündüğünüz binayı ,resmi işlemlere ve inşaata başlamadan önce bu konuda deneyimli kişilere göstererek görüş alınız .Mümkünse anaokulunuzun bölümlenmesi ve dekorasyonu ile ilgili , bu konuda deneyimli bir mimardan yardım alın. Ancak mimaride de kendi içinde alt uzmanlıklarının olduğunu unutmayın.Zira bizce çok kötü çizilmiş pek çok proje  ile karşılaşmaktayız. Unutmayın mimarın her söylediği doğru olmayabilir. Mümkün olduğunca çok kişi ile projeyi paylaşın ve görüş alın.  Aksi halde ruhsatlama konusunda zorluklar yaşayabilir, gereksiz ve yanlış tadilatlar yapabilir bunların  sonucunda ciddi mali kayıplar yaşayabilirsiniz.Ruhsat alsanız bile kurumunuzun işleyişini ileride olumsuz etkileyebilecek hatalar yapabilirsiniz. Anaokulu projelerinizi yukarıda verdiğim mail adresinize gönderirseniz mümkün olursa binayı da yerinde inceleyip görüş ve önerilerimizi seve seve paylaşırız.

  •    Binanız site  yada apartman içindeyse tüm  sakinlerinden yazılı  izin alındığından emin olun.Tek bir sakin bile kurumuzun açılmasına icazet vermezse belediye size ruhsat vermeyecektir
  •  Binanızın iskan durumunu mutlaka kontrol edin.
  •    Burada üzerinde durmandan geçemiyeceğim  bir konuda ; anaokulu ve kreş kurulumu  için danışmanlık ve resmi işlem takip hizmeti verdiğini idaa edip teşebbüs sahiplerin kandıran  (dürüst çalışan arkadaşlarımızı  tenzih ederiz)  yada astronomik ücretler talep eden, bunun yanında anaokulu kurulumu için gerekli malzemeleri fahiş fiyatla satan  kişi kuruluşlarla  ilgili malesef zaman zaman şikayetler alıyoruz. Şüphesiz böyle bir hizmetin alınabiliyor olması sektör ve özelikle işe yeni başlamayan teşebbüs sahipleri için çok olumludur. Ancak bu tarz bir olumsuzlukla karşılaşmamak için tüm hizmet ve mal alımlarını  yapacağınız kişileri " en azından internetten" araştırın. Bu kişilerden daha önce yaptığı işler için referans alın , mümkünse referans verilen kişileri arayıp teyit edin. Alacağınız malzemeleri sadece katologlardan seçmeyip ürünleri yakından inceleyin.
  • Anaokulu açmanın maliyeti ile ilgili olarak şu bloğumuzu da inceliyiniz.



 2) Anaokulu Binası  Nerede olmalı?

     * Olabildiğince sosyoekonomik durumu yüksek semtleri tercih etmeye çalışın.Bu semtlerde ailelerin çocuklarını anaokuluna gönderme oranı daha yüksektir.Ayrıca talep edilecek anaokulu ücretleri de semtin gelir  yapısı ile doğru orantılı olarak değişir.

     * Son zamanlarda devletin asgari maaşla çalışan annelere aylık 300 T.L. okul öncesi eğitim desteği vereceğini ve ödemeyi doğrudan kurumlara yapacağını açıklaması orta ve alt gelir sevyesinin barındığı muhitlerde irili ufaklı bir çok anaokulunun açılacağı beklentisini  uyandırdı.Okul yerini belirleyebilecek etmenlerden biri olabilir. Ancak 300 T.L. bir anaokulu ücretinin özel sektörde anaokulu eğitimi için yeterli olmadığı da aşikar. Türkiyedeki okul öncesi eğitimin güçlendirilmesi ve okula devam eden çocukların sayısının arttırılması  açısından olumlu gördüğümüz bu gelişmenin  eğitimde kalitenin düşünmesine neden  olabilecek olması bizleri endişelendiriyor.İlerleyen günlerde gelişmelerin sektörü nereye götürdüğünü hep beraber göreceğiz.

     * Nufusun 20 ile 45 yaşlardaki insanların yoğun ,  anne çalışma oranlarının yüksek olduğu semtleri tercih etmeye çalışın. Örneğin büyük şehirlerde yeni toplu konut alanları  genelde şehirden uzak olur-  özellikle yeni çiftlerin konut fiyatları açısından tercih ettiği bölgelerdir.Ayrıca bu bölgelerde imar planı gereği anaokulu için alanlar bırakılmakta veya okullar da inşaa edilmektedir. Özellikle T.O.K.İ. bu alanları ve binaları dönem dönem satmakta yada  uzun süreli kiralamaktadır.


  * İş yerlerinin  yoğunlukta olduğu bölgelerin yakınlarındaki  yerleşim yerleri okulöncesi kurum  açmak için ideal alanlar olabilir. Pek çok aile çocuklarını  iş yerlerine yakın okul öncesi kurumlara vermektedir. Son dönemde devletin   kreş açılmasını teşvik ettiği organize sanayi bölgeleri de bu anlamda değerlendirilebilir.

 

3 ) Anaokulu & Kreş Ne Zaman Açılır ?

 
   Okul açılışının yıl içerisindeki zamanlaması  ilk senenizde başarınız etkileyen önemli faktörlerden biridir.   Yapılan en önemli hata bu tarihinin  yaz tatili sonuna denk gelen Ağustos-Eylül ayları için hedeflenmesidirGenellikle anaokulu açmak isteyen kişiler genelikle bina kirası ve diğer işletme giderlerinden korktukları için  tipik olarak bu yanlışa düşerler. Bir anaokulunun işletmesini mali yönden etkileyen en önemli unsur çocuk kayıt sayısıdır.  Yapacağınız işlemlerde gecikmeler yaşarsanız kayıt dönemini kaçırmanız muhtemeldir.Buda tüm bir yılın masraflarını cebinizden karşılayacağınız anlamına gelir.

* Bu kısa sürede kadronuzu ve işletmenizi oturmaya zamanınız kalmayacaktır.Düzenli bir görüntü vermeyen işletmeler güven telkin etmezler.Güven = Kayıt
*Yaz ayları inşaat işlerinin yoğun ve pahalı olduğu bir dönemidir.Kalifiye ve ucuz işçi bulmanız güçleşecektir.
*Tüm mobilya sektöründe olduğu gibi anaokulu malzemesi temin eden firmalar da bu aylarda yoğun oldukları için ürün temini konusunda sıkıntı çekebilirsiniz.

 
Anaokulu / kreş açmak için   ideal zaman ocak  ile mart  ayı  aralığıdır. Böylece;

*Çıkabilecek terslikler için zamanınız olacaktır.Geniş zamanda alacağınız kararlar daha isabetli olacaktır. *Veliler  gelecek sene çocuklarını hangi okulu göndereceğine karar vermek için araştırmalarını  bir önceki sene sonunda yapmaktadır.Bu sezonu kaçırmak istemezsiniz.
* Özellikle çalışan ailelerin çocukları yaz döneminde çocuklarını yaz okuluna vermek isteyeceklerdir.Size artı kayıtlar kazandıracaktır.
*Sağlıklı bir reklam kampanyası için yapmak için zamanınız kalır.El broşürleri yanında , yakınınızda bulanan kalabalık mekanlarda stand açmak, Google. ve Facebook  gibi sosyal paylaşım sitelerinde bölgesel ilan vermek  çok yararlı olacaktır.

4) Anaokulu & Kreş Açak için Resmi Prosedür Nedir?

  Burada konu ile ilgili  kişisel görüşlerimizi , bilgilerimizi ve deneyimlerimizi paylaşacağız. Aktardığımız bilgiler sürekli değişen resmi mevzuata  aykırı olabilir. Bu nedenle ruhsat almak için başvuracağınız resmi kurumların güncel mevzuatlarını  mutlaka  inceleyiniz. Ülkemizde okul öncesi eğitim kurumları için iki farklı kurumdan izin alınabilmektedir.

      Milli Eğitim Bakanlığı'na mevzuatına

 http://anaokulu-acmak.blogspot.com.tr/2014/01/meb-ozel-ogretim-kurumlari-standartlar.html

 Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu mevzuatına

http://anaokulu-acmak.blogspot.com/2014/01/ozel-kres-ve-gunduz-bakimevleri-ile.html

      adreslerinden ulaşabilirsiniz.

   Aynı işlevi yerine getirmek için kurulmuş iki okulöncesi kuruluşun  farkı iki mevzuata ve uygulamaya tabi olabilmesini hukuksal bir ayıp ve facia olarak görüyoruz.Bu ikiliğin ortadan kaldırılması dileğimizdir. Örneğin şuan ruhsatını sosyal hizmetler Müdürlüğü'nden alan bir okul on çocuk başına bir ,Milli Eğitim Bakanlığı'ndan  alan okul otuz çocuk başına bir klozet ve lavabo bulundurmak zorunda.Sizce bu okullara giden çocuklar arasında nasıl  bir faklılık var ?  :)

   İşin doğrusu okulöncesi eğitim bir sosyal hizmet sorunu değil eğitimin çok önemli bir parçasıdır.Bu manada  bir sosyal hizmet uzmanın bir eğitim kurumunu denetleyebilmesi  ve kuruma ruhsat vermeye yetkili olmasıda sosyal bir felakettir.Eğitimle ilgili bir kuruluşu  ancak eğitim uzmanı denetleyebilmelidir.

    Bu kurumlara ön  başvuru için gittiğinizde kurum size ruhsat için gerekli belgeleri içeren bir liste verecektir.Mevzuatlarda da bahsedildiği gibi ;

*Sağlık denetimi için  Sağlık müdürlüğü,
* Binanızın yapı denetimi için imar müdürlüğü (Çevre Şehircilik Bakanlığı ) ve özel yapı denetim firması
*Yangın denetimi için  itfaiye  müdürlüğü,
*İş yeri açma  ruhsatı için belediye
*Şirket kuruluşu yada şube açılışı için  vergi dairesi , ticaret sicil ,ticaret odası vb...
*Bu kurumların isteyeceği belgeler için bu kurumların yönlendireceği diğer kurumlarla  ilgili resmi takip işlemleriniz olacak.

     Ön başvurunuzu tamamladığınızda kurum size anaokulunuzun ruhsatlama işlemini takip edecek  müfettiş (ler) atayacaktır.  Önemle üzerinde durulması gereken nokta (bu paragrafı  üzülerek yazıyorum) kurum izninin müfettişin kararı ile verilecek olmasıdır.Kurumların mevzuatları yüzeysel hazırlandığı için  denetlemenin belli bir oranda  müfettişin şahsi insiyatifinde ilerleyecektir. Müfettişten müfettişe  değişen uygulamalarla da karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle denetim yapanlarla (diğer kuruluşların görevlilerini de  kastederek) ters düşmemeye çalışın. Zira oluşabilecek bir terslik kurum açma süreniz oldukça uzayabilir.

    Müfettiş anaokulu olarak kullanmayı düşündüğünüz binayı ön incelemek için ön denetlemeye  gelecektir. Gerekli incelemeden sonra tespit edilen aksaklıkların düzeltilmesi için size belirli  bir  süre verecektir.(Şu an 3ay) Bu sürenin dolumuna kadar kurumunuz denetimden geçecek duruma gelmezse başvurunuzu yeniden yapmak zorunda kalabilirsiniz.Bu inceleme sırasında müfettiş tarafından verilen talimatları dikkat dinleyin  ve yazılı hale getirin ,  mümkünse müfettişe onaylatın.Gözden kaçırdığınız küçük bir ayrıntı yukarıda  bahsettiğimiz nedenlerle önemli sıkıntılar doğurabilir.

 Örneğin  daha önce kapı genişliğinin 1-2 cm  az olması  nedeniyle tüm anaokulundaki kapıları sökerek yeniden yaptırmak zorunda kalan işletme sahipleri oldu. Her şeyi yerleşmiş , temizlenmiş bir kurumda yeniden inşaat işine  girişmek tam bir  işkence halini aldı.

    3)Anaokulu & Kreş Binasının  Tipi 


    Anaokulu için ideal binalar  sadece anaokulu  binası olarak tasarlanmış ve inşaa edilmiş mekanlardır.  Ancak bu tarz binalar  maliyetleri nedeniyle malesef ülkemizde sayı olarak  oldukça azınlıktalar. Mevcut binalar ise okul öncesine  yönelik mimari sektörün ve anlayışın ülkemizde pek gelişmemiş olması nedeniyle pek çok şekil ve fonksiyon hatası barındırıyor.

Anaokuluna çevirebileceğiniz bina tiplerini aşağıda incelemeyelim.

  • Müstakil Meskenler

       Özellikle geniş bahçeli  villalar küçük ve orta büyüklükteki anaokulu  için ideal  binalar olabiliyor. Bu tip binalar bahçe içerisinde yapılabilecek aktivitelerin fazla olması  , kat yüksekliklerinin  az olması ,içinde bulundukları doğal ortam , işlek trafiği  olan yollara  uzaklığının fazla olması , küçük yapıların insanlara daha sıcak görünmesi , binada başkaca insanların bulunmaması gibi nedenlerle veliler için tercih nedeni olabiliyor.
   Ancak bina şekli bir ailenin ihtiyaçlarına göre  belirlendiği için ideal büyüklükte sınıf , oyun odası, koridor, merdiven gibi alanların bina içinde bulunma olasılığı azalıyor.İdeal şekline dönüştürmek üzere tadilat yapmak da ciddi inşaat maliyetleri getirebiliyor. Binayı en uygun tadilat maliyeti ile kullanmak isterseniz daha sonra karşınıza bir takım problemler çıkabiliyor:  Örneğin;
       12 metrekare alana sahip bir çocuk odasını sınıfa çevirmek isterseniz bu mekana 8 ; 30 metre kare bir odayı sınıfa çevirmek isterseniz 20 (üst limit)  çocuk için kontenjan alabiliyorsunuz.Sınıf başı en az bir öğretmen zorunluluğunuz olduğu için " öğretmen maliyeti / çocuk sayısı"  oranını  önemli ölçüde artırıyor.  Şöyleki;  bir anaokulu öğretmenin kuruma maliyetinin 2500 T.L.( Aralık 2014 raici ile ortalama vasfa sahip bir personel için maaş , sigorta , gelir vergisi, kıdem tazminatı karşılığı ,yemek , ulaşım giderleri dahil )  olduğunu varsayalım. Sekiz öğrencili bir sınıf için 2500/8 =  312,50 T.L.  yirmi öğrencili bir sınıf için 2500 / 20 = 125,00T.L. öğrenci başı sınıf öğretmeni maliyetiniz çıkar . Bunun yanında sınıfta birde yardımcı personel çalıştırıyorsanız maliyetleriniz daha da yükselecektir. Buda kurumunuzun  kazancı ve rekabet gücü üzerinde önemli etkiler yaratır.
 
  Ancak bununla birlikte tavsiyemiz, eğitim kalitesinin belirli bir seviyede  tutulabilmesi için sınıfınız ne karar büyük olursa olsun  öğrenci sayısını 12-15 arasında tutmanızdır.

   Son zamanlarda bu tip binalarla ilgili gelişen bir sıkıntıda ,aşağıda da bahsedicez,son resmi  ( 2014  M.E.B. ) düzenlemelerle ortaya çıkan giriş ve bodrum katıda dahil 2 kattan yüksek (3 kat  ve üstü) binalara getirilen asansör bulunma  zorunluluğu. Resmi ifadeye göre (Mutlaka okuyunuz !) anaokuluna dönüştürmek istediğiniz bir tripleks villada asansör bulunmak zorunda.

İş Yerleri (Apartman altında bulunan dükkanlar)

    Bu tarz binaların  en iyi yönü ; çalışma alanı  olarak planlandıklarından , mesken olarak kullanılan binaların aksine, ideal bir mekan bölümlenesinde büyük engel teşkil eden duvar, kolon gibi fiziksel engellerin en az sayıda bulunmamasıdır . Ana okulunuz için bu tarz bina tercih edecekseniz daha önce bölümlere ayrılmış değil hiç bölümlenmemiş olanları tercih ediniz.Bu durum size dilediğiniz gibi ana okulunuzu tasarlama özgürlüğü ve verir.Mekandan da maksimum faydayı  sağlarsınız. Boş binalarda yapılacak iş belli olduğundan maliyet çıkarmak daha kolaydır. Daha önce yapılmış bir işi düzelmeye çalışmak, yeniden yapmaktan daha zahmetli ve maliyetli olabilir. Aksi halde tadilat sırasında daha önce aklınıza gelmemiş bir sürü sorunla yüz yüze kalabilirsiniz.
     Böyle bir okula sahip olacaksanız ; bahçenizin darlığı  , binayı paylaştığını diğer kat maliklerinden alabileceğiniz gürültü , insan ve araba sayısı  şikayetleri ve onların size verebileceği rahatsızlıklar,  tavan yüksekliği ve pencere alanı fazla olması nedeniyle  ısıtma ve soğutma  problemleri ,  karşınıza çıkabilecek muhtemel (inşaat dışındakiler hariç) sıkıntılardır.

  Mesken olarak imal edilmiş komple binalar.


    Bu tarz binaların en iyi tarafı genellikle giriş ve bodrum katlarının genel mekanlar bırakacak şekilde iş yeri olarak tasarlanmış olmasıdır.Bu alanları en geniş mekana ihtiyacınız olduğu  giriş ve vestiyer , yönetici ve sekreterya  ,yemekhane ,mutfak , oyun odası gibi birimleri oluşturmak için kullanabilirsiniz.Bu durum size üst katları dilediğiniz şekilde sınıf yapmanıza izin verir. Mesken olarak tasarlanmış katlardaki küçük odaları da birleştirerek geniş ferah sınıflar oluşturabilirsiniz.
   Ana okulunuz için böyle bir bina kullanacaksanız binanın içinde bulunduğu bahçenin büyüklüğüne çok dikkat etmelisiniz. Resmi okul kapasiteniz belirlenmesinde bahçe büyüklüğü kriterini yerine getiremiyorsanız binanız ne kadar büyük olursa olsun bahçeniz büyüklüğünde (1,5 M2 / çocuk) kapasite alırsınız. Az kapasiteli bir binada   (masraflarıda büyük olacaktır) muhtemelen masraflarınızı karşılayabilecek geliri elde edemezsiniz.    Son resmi ( 2014  M.E.B. ) düzenlemelerle ortaya çıkan  büyük bir sıkıntıda giriş ve bodrum katıda dahil 2 kattan yüksek (3 kat  ve üstü) (Resmi ifadeyi de okuyunuz ! ) olan binalarda asansör zorunluluğu  getirilmesidir.Büyük bir binaya sahip olsanız bile asansörünüz yoksa ancak giriş katı ve üstünü ( bodrum katta sınıf açamıyacağınız için bodrum katı kullanmanız pek mantıklı değil ) kullanabilirsiniz.Şuan için yapabileceğiniz en iyi şey M.E.B.'e  değil "Sosyal Hizmetler'e  ruhsat başvurusu yapmanızdır.
  • Apartmanların    Giriş Kat Daireleri ,
   Daha önce pek çok kurum tarafından tercih edilen bu bina tipini kesinlikle tavsiye etmiyoruz.

ANAOKULU & KREŞ  İÇ TEFRİŞATI

     Anaokulu inşaasında yada mevcut binanın anaokuluna çevrilmesin de   göz önüne alınması gereken  konulara aşağıda değineceğiz.

   Anaokulu Giriş Holü

    Bir objenin en çok akılda kalan kısmı ilk gördüğümüz kısmıdır.Ayrıc bina içinde misafirlerinizin dolayısı ile potansiyel müşterilerinizin en çok karşılaşacağı  bölümdür.Özellikle bu alanın dekorasyonun düzgün olması , şık ve zengin görünmesi  kurum kimliğiniz üzerinde çok  olumlu etkiler yaratır.

Aşağıya eklediğim işlevleri yerine getiren donatım malzemesinin  bu alanda bulunması gerekiyor.Bu nedenle   en geniş bırakılması gereken mekanıdır. Büyük mekanlar daha şık ve zengin görünür.

   Bu bölümde;

  • Öğrenciler ve personeliniz için  ayakkabılık , askılık ve çocuklar için oturaklar.
           Bu alan mümkünse ayrı bir oda olarak düzenleyebilirsiniz .Bu tarz bir düzenleme özellikle yoğunluğun yaşandığı  öğrenci giriş çıkış  saatlerinde çok kullanışlı olacaktır.
         
  • Öğrencilerin yaptığı faaliyetleri ve okulunuzla ilgili bilgileri velilerine gösterebilmek için pano yada raf alanı,  
           Çocukların yaptığı faaliyetler bir anaokulu için en iyi reklamdır. Bu nedenle mümkün olduğunca  pano ölçülerinizi büyük tutunuz.  Çocukların yaptığı panolara asılamayacak büyük ebatlı faaliyetleri sergilemek için açık raf alanları da koyabilirsiniz. Örneğin tadilatınız sırasında alçıpan panellerden   çıkıntılar oluşturularak ortaya raflar çıkartabilirsiniz.Bu alanları dekorasyonuzda ön plana çıkartmak için farklı renkte boyayabilirsiniz.
  • Misafirlerinizin yada velilerinizin galoş giymeleri için galoşluk ve oturak ,
      Burada üzerinde önemle durulması gereken bir konu da okulunuzun hijyenin sağlanması için  anaokulunuzun girişinde kirli / temiz sınırı oluşturmanız gerektiğidir.Bu sınırı kapı, pencere , dolap fiziksel engellerle veya  farklı zemin döşeme malzemesi yada rengi kullanarak görsel , psikolojik engellerle oluşturabilirsiniz. "Örneğin ana kapınızın arkasında kalan bir bölümü ıslak zemin malzemesi ile kaplayıp , bir çizgiden sonrasını laminat  parke ile kaplayabilirsiniz" .Bu alanı ana giriş kapısına ne kadar yakın tutarsanız okulunuzun temizliği o kadar kolay olacaktır.
      Bu sınırı koymanın önemli bir 'yan'  pratik faydası daha vardır. Velilerin çoğu çocuklarını sınıfta  görmek için sınıflara doğru gitme eğilimindedirler.Bu durum personeliniz ve çocuklar  üzerinde olumsuz etki yaratır. Bu sınır ile velilerinize  doğrudan dikte etmeden bu yasaklamayı da  getirmiş olursunuz.

Velilerin  ve misafirler için  bekleme alanı.

             Sıklıkla yeni anaokulu açacak girişimcilerin bu alanın büyük olması gerektiği ile ilgili bir takıntıları oluyor. Giriş alanınız  ne kadar geniş olursa olunsun veli bekleme alanını  küçük tutunuz.  Veliler kayıt dönemi dışında okulun genelini gezmez  ve yönetici yada kurucu ile uzun soluklu görüşmeler yapmazlar.Kayıt döneminde velilerin eş zamanlı gelme olasılığı da düşüktür.  Bu alana en çok ihtiyacınızın olacağı zaman olan anaokulu  giriş çıkış saatlerinde de genelikle anne babalar  çocuklarını bırakmak ve almak için acele edip pek burada oturmak istememektedirler. Pek çok çocukta okul servislerinden yararlandığı için velileri sıklıkla okula gelmemektedir. Aslında bu durum anaokulu için istenen bir durumdur. Bu hareketli saatte veli ile uzun soluklu olarak ilgilenmek okul işleyişinde sıkıntılara yol açar. Çocukların rutin sorunları dışında kalan işler hakkındaki  görüşmelerinizi bu saatler dışında genel veli toplantısı yada özel randevu ile yapmanızı tavsiye ederiz. Ortalama bir anaokulu için  2-3 kişinin oturabileceği oturma grubu , bir sehba ve mümkünse içecek servisi için hazırlanmış küçük bir  dolap veli bekleme alanı için yeterli olmaktadır. Bunun için ayrılacak  alan ise 5-6 " 2x3metre " metre karedir.

     Bununla birlikte velilerinizin çocuklarını ayakta bekleyebileceği (yukarıda bahsettim)  kirli zemine sahip bir alan oluşturunuz. Mekanınız dar ise  bu alanı binanın dışına d
  • Velilerin ve çocukların karşılanması  velilerle ayak üstü görüşmelerin yapılabilmesi , çocukların  hazırlanması ve velilere teslim edilmesi  gibi ön masa hizmetlerinin yürütülebilmesi için sekreterya alanı.


* MÜDÜR ODASI

 Anaokulu idare etmenin önemli bir kısmı veli ilişkileridir. Okulla ilgili hizmet kalitesine puan verecek ve en  etkili reklam olan başkalarına referans verecek (buna dedikodu gazetesi de denilebilir)  olanlar velilerdir. Bu ilişkinin önemli bir kısmı okula geliş gidişlerde okul kapısında olmaktadır.Bu nedenle okul müdürünüzün odası  çözüm merci ,temsile yetkili ve  denetimi sağlayan  kişi  olarak kapıya yakın bir yerde olmalıdır..Ancak müdür statüsünün korunması için de çok ayak altı bir mekanda da olmamalıdır.


ANASINIFLARI

PERSONEL VE ÇOCUK YEMEKHANELERİ

ÇOCUK OYUN ALANLARI 





Anokulu malzemeleri ve anaokulu mobilyaları ile ilgili olarak kendi üretimimiz olan ürünlerden  bazı görselleri paylaşmak istiyoruz

Kreş Malzemeleri
Anaokulu Mobilyaları
Kreş Dolapları
Anaokulu Dolapları
Kreş dekorasyonu
anaokulu mobilyaları


kreş Mobilyaları
anaokulu tasarımı



Kreş tuvalelet kabini
anaokulu tuvaleti


Kreş  bebek odası
anaokulu  bebek odası




Anaokulu port manto
anaokulu vestiyer,


anaokulu ayakkabılıkğı


figürlü Kreş  Panosu
Figürlü Anaokulu Panosu


Kreş oturaklı galoşluk
Anaokulu Galoşluğu


Kreş figürlü pano
Anaokulu İpli Pano





Kreş masaları
Anaokulu Masası


çocuk masa sandalyesi
anaokulu masa sandalyesi


kreş dolapları süsü
Dolap süslemeleri




anaokulu jimnastik aletleri
anaokulu tırmanma duvarı


deniz figürlü kreş dolabı
Deniz Figürlü Kreş Dolabı


Deniz figürlü kreş dolapları
Anaokulu Deniz Sınıfı


kreş dolap İmlatı
Hayvan Figürlü Anaokulu Dolabı


Kreş temalı sınıflar
Sevimli Hayvanlar Temalı Ansınıfı


Kale figürlü anasınıfı mobilyaları
Anaokulu Kale dolap seti


kreş Kalorifer kapaması
Kalorifer Kapama


anaokulu oyuncakları
Anaokulu Manav Aktivite Köşesi


kreş anaokulu tabure sandalyesi
Anaokulu Mutfak Masası ve taburesi


kreş  masa sandalye dolap
Yılıdız Figürlü anaokulu sınıf Mobilyası


anaokulu oyun evi ve jimnastik sandalyeleri
Anaokulu oyun salonu




www.kresmarketi.com
Anaokulu Tiyatro Sahnesi


kreş Dikey kitaplık
anaokulu Dikey Kitaplık


Kreş Kalorifer kapaması
figürlü Kalorifer Kapaması


Kreş  Figürlü faliyet panosu
Figürlü Pano


Anasınıf dolap süsleri
Anasınıf dolapları


Anaokulu park oyuncakları
Köperk Figürlü Çocuk parkı


anaokulu kitaplık köşesi
anaokulu kitap okuma köşesi


Kreş öğretmen masası
Öğretmen masası


atarürk köşeleri
Atatürk köşesi


kreş jimnastik aletleri
anaokulu tırmanma köşesi


Anaokulu Trambolinli top havuzu
Trambolinli  fileli top havuzu